CERTIFIERAD SOMMELIER

Utbildningen till Certifierad Sommelier är till för dig som vill bli expert i vinkunskap. Ansvarsområden för en Sommelier t.ex. inom restaurang är att ha kontroll över dryckeshantering, inköp, lagring av viner, vinlistan samt gästens slutliga totalupplevelse vid bordet. Du kommer under kursen att få lära dig om vin och mat i kombination och om att arbeta professionellt med drycker. Du kommer att lära dig grunderna i vinodling, vinframställning, viktiga vinproducerande områden runtom i världen, klassifikationssystem, druvor, viner och stilar samt hur man provar och analyserar vin genom en professionell vinprovningsmetodik.

Du kan efter avslutad examen söka medlemskap hos Svenska Sommelierföreningen (SSF) för att ta del av deras aktiviteter. Du har även en mycket god grund för att ta WSET steg 3-examen om du skulle önska att komplettera utbildningen på en internationell nivå.

Vinprovningar av representativa vinstilar från hela världen kommer att utföras hemma enligt instruktioner. Du kommer att få lära dig viktiga delar rörande arbetet på restaurang eller vinbar såsom serveringsteknik, kundbemötande, säljteknik och service. Utbildningen tar även upp övriga drycker såsom öl, sprit, te och kaffe.

I Sverige och internationellt är efterfrågan på kompetenta Sommelierer stor då allt fler restauranger och hotell satsar på ett brett och varierat dryckessortiment. Sommelierer efterfrågas även av t.ex. Systembolaget och de stora vin-, öl- och sprit-importörerna som experter vid inköp av rätt sorts drycker och sortimentet, men även för att hitta leverantörer.

Sommelierutbildningen sammanlänkar teori med värdefull praktik för att ge dig övergripande kunskap om viner samt en helhetssyn på Sommelieryrket där även affärsmässighet och lönsamhet är viktiga beståndsdelar. Efter avslutade studier är du väl förberedd för arbete både i Sverige och internationellt. Sommelierutbildningen är en bred yrkesutbildning som öppnar även för andra roller i dryckesbranschen som t ex inköpare, hovmästare och säljare. Du hittar en detaljerad kursplan här nedan.

Du kommer under studietiden att ha kontakt med kursledaren om du stöter på frågor eller problem samt när du får återkoppling på dina inlämningsuppgifter. Kontinuerligt i kursmaterialet finns övningsuppgifter och inlämningsuppgifter så att du löpande kan stämma av att du tillgodogjort dig materialet på ett bra sätt.

Välkommen att anmäla dig och låta din framgångsresa starta tillsammans med oss!

ATT STUDERA TILL SOMMELIER INNEBÄR ATT:

- Du startar din utbildning när du vill
- Du studerar hur du vill, med dator, läsplatta eller mobiltelefon
- Du avgör själv studietakten
- Du studerar var du vill

KURSPORTALEN

Du får tillgång till inspelade föreläsningar i vår kursportal där du träffar våra lärare med olika specialområden. Du kommer att få se korta filmer med våra föreläsare som presenterar sig själva och respektive ämne samt med tal skärminspelade föreläsningar i Powerpoint.

Själva föreläsningsmaterialet har du även tillgång till i kursportalen när det är dags att göra övningsuppgifter och inlämningsuppgifter som skickas in för granskning av vår personal som därefter ger dig feedback. Du kan också kontrollera din kunskapsnivå genom att svara på Quiz.

I kursportalen finns det ett Forum där du kan diskutera och fråga andra kursdeltagare och lärarna om kursinnehållet. Du kommer under studietiden att ha kontakt med kursledaren om du stöter på frågor eller problem samt när du får återkoppling på dina inlämningsuppgifter. Interaktivitet genom chat, mail och telefon. Kontinuerligt i kursmaterialet finns övningsuppgifter och inlämningsuppgifter så att du löpande kan stämma av att du tillgodogjort dig materialet på ett bra sätt.

Välkommen att anmäla dig och låta din framgångsresa starta tillsammans med oss!

KURSPLAN

SOMMELIER 1

HISTORIA & VINFRAMSTÄLLNING

  • Sommelierens roll
  • Vinets historia & spridning i världen
  • Vinodling, druvans & vinrankans anatomi
  • Vingårdssjukdomar & beskärningsmetoder
  • Vinframställning (vitt, rött & rosévin. Mousserande vin, olika metoder, sockerhalter)
  • Vin & Ekologi:
  • Biodynamisk och ekologisk odling, naturvin
  • Tillsatser i vin
  • Defekter i vin
  • Förslutningar
  • Övningsuppgifter & Inlämningsuppgifter

SOMMELIER 2

PROVNINGSMETODIK

  • Vad påverkar ett vins karaktär?
  • Våra sinnen och smaker.
  • Hur uppstår dofter och smaker i vin?
  • Provningsmetodik - praktiska tips.
  • Provningsmetodik-analys.
  • Visuell analys (transparens, viskositet, färg, bubblor)
  • Doftanalys (intensitet, komplexitet, beskrivning).
  • Primära, sekundära och tertiära dofter.
  • Doftfamiljer:
  • Blommiga & Fruktiga / Jordiga & Mineraliska
  • Trä & Kryddor/ Animaliska & Medicinala.
  • Smak- och doftanalys
  • Mjukhet: Socker, alkohol, polyalkoholer.
  • Hårdhet: syra, tanniner, mineralitet.
  • Intensitet, struktur, längd, utveckling
  • Slutgiltig bedömning: Kvalitet & harmoni
  • Schematisk översikt och terminologi att använda vid vinprovning.
  • Övningsuppgifter & Inlämningsuppgifter

SOMMELIER 3

GAMLA VÄRLDEN, REGIONER, DRUVOR OCH VINER

  • Historik & Stil Gamla världen
  • Vinklassificeringar Europa (Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland).
  • Länder, druvor & viner, områden:
  • Frankrike (Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Rhône, Loire, Alsace).
  • Italien (Piemonte, Toscana, Veneto, Sicilien/södra Italien)
  • Spanien & Portugal (Spanien: Rioja, Priorat, Ribera del Duero. Portugal: Duorodalen)
  • Tyskland & Österrike (Tyskland: Mosel)
  • Gröna druvor: chardonnay, sauvignon blanc, riesling.
  • Blå druvor: pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, syrah, grenache, sangiovese, nebbiolo.
  • Övningsuppgifter & Inlämningsuppgifter (Vinprovningar)
.

SOMMELIER 4

NYA VÄRLDEN, UPPKOMMANDE LÄNDER. REGIONER, DRUVOR OCH VINER

  • Historik & Stil Nya världen.
  • Vinklassificeringar
  • Länder, druvor & viner, områden:
  • Nordamerika (Kalifornien, Oregon, Washington)
  • Australien & Nya Zealand
  • Sydamerika (Argentina & Chile)
  • Sydafrika
  • Uppkommande vinländer (Östeuropa - Ungern, Georgien, Slovakien, Slovenien)
  • ”Nya” vinländer:
  • England, Skandinavien och Sverige som vinland,
  • Inlämningsuppgifter (Vinprovningar) och Övningsuppgifter

SOMMELIER 5

SOMMELIERYRKET, ÖVRIGA DRYCKER, VIN
OCH MAT

  • Att arbeta som sommelier
  • Serveringsteknik: öppna vin- och champagneflaskor, dekantering & luftning, serveringstemperaturer, vinglas, serveringsmängd
  • Service: kundbemötande, merförsäljning, yrkesetik
  • Dessert & starkvin: portvin, sherry, madeira
  • Avec & digestif: cognac, armagnac, frukt- och bärdestillat, calvados, likörer, rom, whisky
  • Öl & cider
  • Kaffe & te
  • Mat & dryck i kombination: grundsmaker, olika sätt att matcha
  • Inköp av vin, prissättning
  • Att bygga en vinlista, vin på glas
  • Att administrera en vinkällare, lagring och förvaring av vin
  • Information om Sommelierföreningen
  • Avslutande examinationsuppgift

LÄS WSET STEG 3 EFTER AVSLUTAD SOMMELIERUTBILDNING
Du kan efter avslutad examen söka medlemskap hos Svenska Sommelierföreningen (SSF) för att ta del av deras aktiviteter. Du har även en mycket god grund för att ta WSET steg 3-examen om du skulle önska att komplettera utbildningen på en internationell nivå. Academy Online erbjuder i samarbete med The Good Wine Habit WSET steg 3 (på engelska) efter avslutad utbildning. Se mer info nedan.

WSET Level 3 in Wines Online Course with The Good Wine Habit
The Good Wine Habit the official WSET (Wine & Spirit Education Trust) Approved Programme Provider in Sweden, offers Academy Online´s sommelier students the chance of studying online the WSET Level 3 in Wines qualification after completing their sommelier education.

The course is entirely in English and it is delivered through a 9-week online study programme, covering the same syllabus as the classroom course, but through a tutored and interactive online platform. You will be able to study with your peers under the guidance of a WSET dedicated educator, who can be contacted by the student any time for the duration of the scheduled course. During the course, you will be asked to share your learning experience with the rest of the group, to participate in weekly online activities and to post tasting notes in order to receive personalized feedback from your online educator. The tasting is, in fact, an essential part of studying for this course. The wines will not be provided, although you will be given guidance on the styles to taste each week, so that you will be able to purchase the wines yourself. During the online course, a 1-day tasting tutorial introducing the Level 3 tasting technique (SAT - Systematic Approach to Tasting) will be organized by The Good Wine Habit at one of its venues in Gothenburg. Details of dates and location will be given after you enroll into the course. Pre-booking is required.

In addition to the online course, The Good Wine Habit will provide students with exclusive additional live support from its WSET Certified Educator Tommasella Perniciaro, DipWSET,  to enhance their online learning experience. This support includes:

-Live Zoom practice sessions focused on the tasting and the theory examination technique, receiving a written feedback from Tommasella;

-One Zoom session focused on questions and answers about the theory and tasting content of the course, to help you with the final preparation towards the exam.  

After attending the course, you will sit the exam at one of The Good Wine Habit´s venues in Gothenburg. Successful students will receive a WSET certificate and lapel pin and will be able to use the associated WSET certified logo on their business card and material.

For more information about the content of the course, the next course dates, the enrollment fee and to book your place in the course, please, visit The Good Wine Habit website at: https://thegoodwinehabit.com/wset-level-3-award-in-wines-online/ .

For any questions related to the WSET courses, please, get in touch with:
Tommasella Perniciaro, DipWSET
email: tperniciaro@thegoodwinehabit.com
ph.: +46 733 46 81 47

WSET (Wine & Spirit Education Trust)
, established in 1969 in the UK, is nowadays the worldwide point of reference for wine education in the wine and spirits business. Its courses inspire the world´s wine and spirits professionals and passionate wine enthusiasts, providing a special focus on international wine knowledge and a very practical and objective approach to the analysis and evaluation of wines and spirits. WSET qualifications start from a very basic, but complete course and end with the prestigious Diploma Level 4 Award in Wines, considered the required step to enter the Master of Wine programme. If you want to know more about the WSET, visit the WSET website.


ACCESS

Från det att du börjar studera en kurs har du tillgång till materialet under ett år.

CERTIFIERAD
När du gjort alla övningar och inlämningsuppgifter samt avklarat examen skickar vi dig ett Certifikat.
KUNDNÖJDHET
Vi är lyhörda för våra kunders omdömen och kommer därför att maila dig en kort enkät efter avslutad kurs.

KURSPORTALEN

Du läser kursen i vår kursportal när du vill. Där finns skärminspelade föreläsningar, stillbilder från föreläsningarna, övningsuppgifter och inlämningsuppgifter. Du gör allt i kursportalen inkl slutprovet.

MÅLGRUPP

Utbildningen är gjord för dig som vill studera var du vill, när du vill och hur du vill. Du har tillgång till kursmaterialet oavsett teknikplattform, t ex stationär dator, laptop, surfplatta eller mobiltelefon. Eftersom kursen bedrivs i din valda studietakt går det utmärkt att kombinera utbildningen med arbete. Du väljer också själv när du vill starta kursen. Inga förkunskaper behövs om det inte anges att du måste ha läst en viss modul eller kurs innan.

EXAMEN

Efter godkända inlämningsuppgifter och examensarbete har du uppnått kraven för Certifierad Sommelier. (Certificate Sommelier)

KURSINNEHÅLL

Du får tillgång till skärminspelade föreläsningar, filmer, stillbilder från föreläsningarna, övningsuppgifter och inlämningsuppgifter. Övningsuppgifterna är till för att du ska träna med nyss genomgånget material. Dessa skickas inte in. Inlämningsuppgifterna skickas in för granskning av vår personal och sedan får du återkoppling på dessa.

KURSAVGIFT

Kursavgiften för utbildningen till Certifierad Sommelier är 28 000 kr inkl. moms. Tillkommer gör dina inköp av vin etc. Betalning i förskott mot faktura inför varje modul med 5 600 kr inkl moms. Avbetalning under 12 månader möjlig med månadsbelopp 2 460 kr inkl moms. Du måste ha slutbetalat utbildningen innan du kan få ditt Certifikat.

Tillkommer gör inköp av viner till ett belopp av 4200 kr eller högre beroende på vilken prisklass du väljer för respektive vin.

I kursavgiften ingår:
- Föreläsningsmaterial i Kursportalen genom filmer och skärminspelningar
- Övningsuppgifter
- Inlämningsuppgifter
- Kontinuerlig support via mail och telefon samt yrkesvägledning
- Utfärdande och utskick av examensbevis

SUPPORT

Om du under dina studier stöter på frågor eller problem kan du maila på support@academyonline.se så hjälper vi dig.

FRÅGOR

Om du har frågor innan du gör din anmälan maila dessa till support@academyonline.se
Du kan också ringa på 0775-544000 vx.

ANMÄLAN

Vi behöver få in din anmälan skriftligen via kontaktformuläret nedan eller via mail till support3@academyonline.se
Ange vilken yrkesutbildning eller kurs anmälan avser.