CERTIFIERAD KOSTRÅDGIVARE FÖR SENIORER Specialisering mot sockerfri och antiinflammatorisk kost

När människan åldras så ändras kroppen och man kan behöva anpassa levnadsvanor och kostval därefter. Kroppens naturliga åldrande kan påverkas genom att välja kloka och näringsrika livsmedelsval som ger en positiv hälsofrämjande effekt. I denna utbildning riktar vi fokus på den äldre kroppen och hur man bäst förser kroppen med den rätta näringen. Vi fokuserar också på specialiserad kosthållning som motverkar minskad aptit, undernäring och sväljsvårigheter.

Med åldern så minskar våra lukt- och smaksinnen, hur kan man då skapa goda recept med glädje för gommen? Såväl menyer för den enskilde individen som för äldreboenden. Vi ägnar även ett kapitel om måltidsmiljön och hur viktigt det är att skapa tid och rum för att göra det till en positiv upplevelse att äta. Vi berör grundkost, SNR-kost, A-kost och E-kost, samt livsmedelsverkets rekommendationer.

Utbildningen ger grundläggande kunskaper inom näringslära och fysiologi, en väl omfattande förståelse för hur kosten och kroppen fungerar tillsammans och hur man genom kosten kan påverka och minska risken för olika sorter åldersrelaterade sjukdomar. Utbildningen är baserad på de nordiska näringsrekommendationerna (NNR) och den vetenskapliga grunden för nationella näringsrekommendationer.  Karriärstegen sträcker sig långt, för arbete direkt mot privatpersoner, i den offentliga sektorn såsom vårdcentraler, äldreboenden och hemtjänst samt olika kostenheter.

Välkommen att anmäla dig och låta din framgångsresa starta tillsammans med oss!

ATT STUDERA TILL KOSTRÅDGIVARE FÖR SENIORER INNEBÄR ATT:

- Du startar din utbildning när du vill
- Du studerar hur du vill, med dator, läsplatta eller mobiltelefon
- Du avgör själv studietakten
- Du studerar var du vill

KURSPORTALEN

Du får tillgång till inspelade föreläsningar i vår kursportal där du träffar våra lärare med olika specialområden.

Själva föreläsningsmaterialet har du även tillgång till i kursportalen när det är dags att göra övningsuppgifter och inlämningsuppgifter som skickas in för granskning av vår personal som därefter ger dig feedback.

I kursportalen finns det ett Forum där du kan diskutera och fråga andra kursdeltagare och lärarna om kursinnehållet. Du kommer under studietiden att ha kontakt med kursledaren om du stöter på frågor eller problem samt när du får återkoppling på dina inlämningsuppgifter. Interaktivitet genom chat, mail och telefon. Kontinuerligt i kursmaterialet finns övningsuppgifter och inlämningsuppgifter så att du löpande kan stämma av att du tillgodogjort dig materialet på ett bra sätt.

KURSPLAN

  • Fysiologi del 1
  • Cirkulationssystemet
  • Hjärtat
  • Lungorna
  • Blodomloppet
  • Blodkärlens uppbyggnad
  • Blodkärlens anatomi
  • Lilla Kretsloppet
  • Stora Kretsloppet
  • Blodets funktioner
  • Blodkroppar
  • Våra muskler
  • Skelettet
  • Leder
  • Rörelseapparaten
  • Kroppens nervsystem
  • Nervsystemets anatomi
  • Kroppshållning
  • FYSIOLOGI DEL 2
  • Födans nedbrytning
  • Näringsämnet kolhydrater
  • Näringsämnet Protein
  • Näringsämnet Fett
  • Lymfa
  • Munhålan
  • Magsäcken
  • Tunntarmen
  • Tjocktarmen
  • Njurarna
  • Bukspottskörteln
  • Levern
  • DNA
  • Celler
  • Immunsystemet
  • BMI
  • Kroppens sammansättning

  • Näringslära 1
  • Näringslära
  • Kolhydrater
  • Rekommendationer för kolhydrats intag
  • Socker
  • Blodsocker
  • Fibrer
  • Vattenlösliga fibrer
  • Vatten olösliga fibrer
  • Stärkelse
  • Kolhydraternas funktion i kroppen
  • Kolhydraternas nedbrytning
  • Kolhydraternas och upptagning
  • Näringslära 2
  • Protein
  • Aminosyror
  • Rekommenderat intag av protein
  • Fett
  • Mättat fett
  • Enkelomättat fett
  • Fleromättat fett 
  • Omega 3 & Omega 6
  • Fettets funktioner
  • Samansättning av fettet
  • Vilka fetter är bra för oss
  • Rekommenderat intag av fett
  • Näringslära del 3
  • Mineraler
  • Kalcium
  • Magnesium
  • Spårämnen
  • Järn
  • Zink
  • Koppar
  • Selen
  • Natrium
  • Jod
  • Krom
  • Kalium
  • Fosfor
  • Fluor
  • Näringslära del 4
  • Vitaminer
  • A-vitamin
  • Aminosyror
  • B-vitamin
  • C-vitamin
  • D-vitamin
  • E-vitamin
  • K-vitamin

  • Kroppen, ålderdom och kost
  • Varför åldras vi?
  • Fria Radikaler
  • Immunförsvaret
  • Äta varierat
  • Fysisk aktivitet
  • Sömn och vila
  • Alkohol
  • Rökning
  • Antioxidanter
  • Kroppens balsabehov
  • Sömn
  • Stress
  • Hormoner
  • Återhämtning
  • Vila
  • Sociala relationer
  • Familj
  • Vänner
  • Integrationer
  • Kost och åldersrelaterade sjukdomar
  • Förebygga, upptäcka, behandla
  • Benskörhet
  • Demens
  • Medelhavskost
  • Åldersdiabetes
  • Allergier
  • Laktos
  • Gluten
  • E-ämnen
  • Matallergier
  • Överkänslighet mot livsmedel
  • Vegetarian
  • Vegan
  • Religiösa åskådningar i kost

  • Specialiseringar
  • Minskad aptit
  • Undernäring
  • Vatten och vätskebehov
  • Riskfaktorer munhälsa
  • Åtgärder för bättre munhälsa
  • Tandimplantat & Tandproteser
  • Sväljsvårigheter, dysfagi
  • Symptom dysfagi
  • Smak, aptit och mättnad
  • Näringsberikad kost
  • Grund kost
  • SNR kost
  • A-kost
  • E-kost
  • Anpassad kost
  • Timbalkost
  • Passering av mat
  • Nattfasta
  • Måltidsordning
  • Kosttillskott & Medicin
  • Ginkgo
  • Q 10 (382
  • Multivitamin
  • Medicinering och kosttillskott

  • Måltidsmiljö
  • Måltidsmodellen
  • Matglädje och motivation
  • Medverkande
  • Kroppens energibehov
  • Hur mycket energi behöver vi?
  • BMR
  • Fysisk aktivitetsnivå PAL
  • MET
  • Specialanpassade näringsbehov
  • Tallriksmodellen
  • Livsmedelsverkets rekommendationer
  • Kostschema
  • Kost mall
  • Upplägg för specifika behov
  • Viktnedgång
  • Muskel uppbyggnad
  • Specifika kostbehov vid t ex medicinering
  • Menyer för individen
  • Menyer för boende
  • Skapa recept och mat för öga och gom

  • Sockerfri kosthållning
  • Sockrets fysiska påverkan
  • Sockrets psykiska påverka
  • Utan tillsatt socker
  • Socker fritt
  • Lätt sockrat /Light
  • Sötningsmedel
  • Utan vanligt socker
  • Naturligt sötat
  • Fruktsocker
  • Druvsocker
  • Glukos
  • Sirap
  • Stevia
  • Björksocker
  • Mjölksocker
  • Det dolda sockret 
  • Antiinflammatorisk kosthållning
  • Inflammation
  • Hormoner & gener
  • Folksjukdomar
  • Välfärdssjukdomar
  • Immunförsvaret & inflammation
  • Virus & bakterier
  • Kroppens försvarssystem
  • Allergi
  • Antikroppar
  • Biogena aminer
  • Histamin
  • Dao
  • Inflammation & tarmar
  • Inre och yttre inflammationer
  • Autoimmunitet
  • Kronisk inflammation
  • Övervikt och inflammation
  • Certifiering

Från det att du börjar studera en kurs har du tillgång till materialet under ett år.

När du gjort alla övningar och inlämningsuppgifter samt avklarat examen skickar vi dig ett Certifikat.
Vi är lyhörda för våra kunders omdömen och kommer därför att maila dig en kort enkät efter avslutad kurs.

KURSPORTALEN

Du läser utbildningen i vår kursportal när du vill. Där finns skärminspelade föreläsningar, filmer, stillbilder från föreläsningarna, övningsuppgifter och inlämningsuppgifter. Du gör allt i kursportalen inkl examensarbetet.

MÅLGRUPP

Utbildningen är gjord för dig som vill studera var du vill, när du vill och hur du vill. Du har tillgång till kursmaterialet oavsett teknikplattform, t ex stationär dator, laptop, surfplatta eller mobiltelefon. Eftersom utbildningen bedrivs i din valda studietakt går det utmärkt att kombinera utbildningen med arbete. Du väljer också själv när du vill starta utbildningen. Inga förkunskaper behövs om det inte anges att du måste ha läst en viss modul eller kurs innan.

EXAMEN

Efter godkända inlämningsuppgifter och examensarbete har du uppnått kraven för Certifierad Kostrådgivare för Seniorer.

UTBILDNINGENS INNEHÅLL

Här ovan hittar du en detaljerad kursplan. Du får tillgång till skärminspelade föreläsningar, stillbilder från föreläsningarna, övningsuppgifter och inlämningsuppgifter. Övningsuppgifterna är till för att du ska träna med nyss genomgånget material. Dessa skickas inte in. Inlämningsuppgifterna skickas in för granskning av vår personal och sedan får du återkoppling på dessa. Avslutande certifieringsuppgift. Du läser i valfri studietakt.

Studietakten är valfri och varierar beroende på tidigare erfarenhet. Utbildningen omfattar ca 14 veckor på heltid.

KURSAVGIFT

Kursavgiften för utbildningen är 21 900 kr inkl. moms. Betalning i förskott mot faktura inför varje kursmodul med 3 129 kr inkl moms eller hela utbildningen mot en faktura. Månadsbetalning möjlig på 12 månader a 2 033 kr. Du måste ha slutbetalat utbildningen innan du kan få ditt Certifikat.

I kursavgiften ingår:
-Föreläsningsmaterial i Kursportalen genom skärminspelade föreläsningar
-Övningsuppgifter
-Inlämningsuppgifter
-Examineringsprov
-Kontinuerlig support via mail och telefon samt yrkesvägledning
-Utfärdande och utskick av av examensbevis

SUPPORT

Om du under dina studier stöter på frågor eller problem kan du maila på support@academyonline.se så hjälper vi dig.

FRÅGOR

Om du har frågor innan du gör din anmälan maila dessa till support@academyonline.se
Du kan också ringa på 0775-544000 vx.

ANMÄLAN

Vi behöver få in din anmälan skriftligen via kontaktformuläret nedan eller via mail till support3@academyonline.se
Ange vilken yrkesutbildning eller kurs anmälan avser.